Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dinant | 7 x tips voor de Waalse stad van meneer Sax

Dinant, ingeklemd tussen machtige Maas rivier en steile rotswanden. Met haar aparte bolvormige kerktoren, machtige citadel en haar beroemdste inwoner, Monsieur Sax, een bezoekje zeker waard.

Citadel van Dinant

Dinant Citadel
Onmogelijk te missen, de citadel van Dinant. Vanuit de stad bereik je via ruim 400 treden de ingang van het verdedigingswerk of je pakt de kabelbaan. Tijdens mijn bezoek aan de stad – op weg naar Landal Les Etoiles in Blaimont, met vriendlief en kleine meid – deden wij het net even anders. Wij kozen er voor met de auto naar boven te rijden (gratis parkeren) en na de rondleiding met de kabelbaan naar de stad af te zakken.

Alvorens in de geschiedenis van het gebouw te duiken, drinken we een drankje bij de taverne en leeft onze kleuter zich even uit in de speeltuin. We genieten van het uitzicht over de stad en zijn juist op tijd om aan te sluiten bij de gids (kosteloos), die tekst en uitleg geeft over het reilen en zeilen van weleer.

‘Wij’ (Nederlanders) zorgden in de 18e eeuw voor de bouw van de huidige citadel van Dinant. Echter sinds de 11e eeuw werd deze plek hoog boven de stad en de Maas al gebruikt als verdedigingswerk. Sommige vertrekken vind onze 5-jarige te donker of te eng. Gelukkig is de deur naar het daglicht altijd nabij.

Ga in Dinant op zoek naar meneer Sax

Dinant Sax
Adolphe Sax, de beroemdste inwoner van Dinant. Voor zijn voormalige huis, rust hij in het zonnetje uit op een bankje. De brug over de Maas, is opgesierd met vrolijke saxofoons met verschillende motieven. Waar je ook kijkt, de saxofoon keert telkens terug in het straatbeeld van de stad.

Eet een stuk Flamiche

Dinant Flamiche
De Flamiche, is een taart uit Dinant, gebaseerd op vette kaas, boter en eieren. Volgens overleveringen is de taart ‘bedacht’ door een boerenvrouw uit Romedenne, eveneens gelegen in de provincie Namen. Wekelijks trekt ze naar de markt om er haar verse producten te verkopen. Helaas, op een dag komt zij met haar mand met verse boter, eieren en kaas ten val. De producten mengen met elkaar in haar mand. In paniek probeert ze er in Dinant een brood van te bakken. Ze giet de ingrediënten in een soort taartvorm, bakt het geheel in de oven en voilà, de Flamiche is geboren.

Maak een rondvaart

Dinant rondvaart
Bevaar de Maas, bijvoorbeeld tijdens een tocht Dinant – Anseremme. Compagnie des Croisières Mosanes SPRL vaart dagelijks over de machtige rivier. Het uitzicht op de Citadel, de stad en de omgeving is fantastisch.
Ik zag ook kleine elektro bootjes in de verhuur, waarin je zelf – zonder vaarbewijs – jezelf even kapitein kunt wanen op het weidse water.
Tip: je kunt ook een (goedkoper) combinatieticket voor de Citadel + rondvaart boeken.

Van binnen net zo mooi als van buiten

Dinant Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk
Ooit stond op deze plek een Romaanse kerk, deze werd echter bedolven onder een vallend rotsblok, de huidige Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk domineert tegenwoordig het straatbeeld van Dinant. Met de karakteristieke bolvormige kerktoren is het gebedshuis een markante verschijning. Ga ook zeker even naar binnen en bewonder de prachtige gebrandschilderde ramen.

Lekker voor thuis, Dinantse koek

koek
Al sinds de 15e eeuw zetten de inwoners van Dinant de tanden in deze lekkernij, de Dinantse koek. Overal in Dinant kom je ze tegen, in alle vormen en maten. Ze maken een beetje naar taai-taaipoppetjes.

La Merveilleuse de Dinant

Zelf bezocht ik deze grotten niet – ik ging tijdens mijn trip in Wallonië naar de beroemde grotten van Han – maar mocht je tijd hebben, sla deze grotten van Dinant dan zeker niet over. Ze behoren tot de mooiste van de Ardennen.

Lees ook:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *