Zoek
Sluit dit zoekvak.

DMZ Vietnam | Indrukwekkende dagtocht vanuit Hue

Deelnemen aan een DMZ Vietnam tour, is leren over de Vietnamoorlog

Wil je je verdiepen in de geschiedenis van het land, boek dan een DMZ Vietnam tour en maak kennis met de demilitarized zone die een belangrijke rol speelde tijdens de American War.
scan0021

American War

American War? Ja. Je kent deze oorlog onder de in het Westen meer bekende naam, Vietnam Oorlog. De Vietnamezen spreken echter over de Amerikaanse oorlog. Hoe zat het ook al weer? De Verenigde Staten (actief in Zuid-Vietnam) zijn het niet eens met de Sovjet-Unie en China (die zich concentreert op Noord-Vietnam). Deze oorlog is een gevolg op de zogeheten ‘Franse Oorlog’. Frankrijk bezette (opnieuw) na WOII Indochina, iets waar onder andere Hồ Chí Minh een stokje voor wilde steken. Amerika steunt de ene partij, de Russen de andere. De rest is (droevige) geschiedenis.

Đông Hà

05.30 uur ’s Morgens piept mijn reiswekker. Opstaan! Over een half uur vertrekt de bus naar Đông Hà. Gedurende de Vietnam Oorlog, was dit de meest noordelijk gelegen stad van Zuid-Vietnam – heb je hem nog, op dit vroege tijdstip? – en was een strategisch punt voor de Amerikaanse marine. De bus die tijdens deze dag op de DMZ in Vietnam tot mijn beschikking staat, lijkt uit de tijd van de oorlog te stammen. Het oud barrel rijdt tenenkrommend langzaam.

Highway Nr.1

Gedurende deze DMZ Vietnam tour zal Highway Nr.1 de levensader blijken. Dit is de verbinding tussen Noord en Zuid. De gids maakt zelfs de vergelijking met de Amerikaanse Route 66. Nou, dat is het niet, hoor. Deze ‘snelweg’ mag de naam snelweg ook eigenlijk niet dragen. Het zijn meer lokale wegen, die op elkaar aansluiten. Ook de kwaliteit van het wegdek, nee dat is echt geen snelwegmateriaal.
DMZ Vietnam
DMZ Vietnam
Vietnam grens voormalig Noord - en Zuid Vietnam

Ochtendprogramma DMZ Vietnam

Na het ontbijt in Đông Hà, gaat de DMZ Vietnam tour echt beginnen. Wat ik op dat moment nog niet weet, is dat ik hier later op de dag ook weer mijn lunch zal nuttigen. Om maar meteen met de neus op de feiten te worden gedrukt, is de eerste stop een aan flarden geschoten kerk.

Volgende halte de brug(gen) bij Hiền Lương. Symbolische plek: Hier werd Vietnam gescheiden en werd het ook weer een. In 1954 werd bij het akkoord van Genève bepaald, dat Vietnam gesplitst zou worden. De aangewezen positie, lag precies bij deze brug. De Bến Hải rivier die er onderdoor stroomt vormde een belangrijk natuurlijke grens tijdens de verdeling van het land. Aan beide zijden van de bruggen staan verschillende herdenkings- en herenigingsmonumenten.
DMZ Vietnam
DMZ Vietnam

Vịnh Mốc

In Vịnh Mốc liggen de gelijknamige tunnels. Gebouwd als schuilkelder. Niet voor het leger, maar voor de burgers. Het is er donker en krap. Mensen met claustrofobie blijven beter in het daglicht, wetende dat je je maar liefst 23 meter onder de grond bevind. De tunnels deden hun werk tegen de Amerikaanse bombardementen goed, alle dorpsbewoners overleefden de aanvallen. Naast waterputten, een EHBO-post en een keuken was voor de ongeveer 60 gezinnen ieder een eigen kamers.

scan0022

Middagprogramma DMZ Vietnam

Na de lunch, concentreert de DMZ Vietnam tour zich op de sites ronde Highway nr.9. Vanwege het onherbergzaam gebied, is de zogenaamde Rock Pile, enkel vanaf de kant van de weg te zien. Deze enorme piek in het Karstgebergte, diende tijdens de oorlog als observatiepost voor het Amerikaanse leger. Die van het gebied de Elliot Combat Base maakten.
De Dak rong brug, was ten tijde van de oorlog hét toegangspunt tot de zogeheten Hồ Chí Minh trail. De brug werd meer dan eens gebombardeerd, het huidige exemplaar stamt uit 1975.

Hồ Chí Minh route

De Hồ Chí Minh route was een logistiek netwerk aan paden, wegen en rivieren. Middels deze route, kond het Vietnamese (Volks)leger bevoorraad worden. De gids noemt de route ook Truong Son-route, vernoemd naar de bergketen die parallel aan de route ligt.
Na een korte onderbreking bij een minority village vervolgt de tour naar de laatste site van deze (lange) dag.

Khe Sanh Combat Base

“The site of the most famous siege of the American War, the USA’s Khe Sanh Combat Base was never overrun, but saw the bloodiest battle of the war. About 500 Americans, 10,000 North Vietnamese troops and uncounted civilian bystanders died around this remote highland base. It’s eerily peaceful today, but in 1968 the hillsides trembled with the impact of 1000kg bombs, white phosphorus shells, napalm, mortars and endless artillery rounds, as desperate American forces sought to repel the NVA.” – Bron: Lonely Planet Vietnam

Daar hoef ik weinig aan toe te voegen, lijkt me zo…..

Vietnam wrakstukken Vietnam Oorlog American War

DMZ Vietnam tour

De rit terug naar Hue, duurt bijna nog langer dan de heenreis. Genoeg tijd om de dag te overpeinzen. Van alle ‘bezienswaardigheden’ is eigenlijk maar weinig te zien. Een tour als deze maak je vooral om de historische waarde. Het verhaal van de gids – zelf een oud strijder, in mijn geval – maakt de tour en de plaatsen die je bezoek interessant.

Vietnam Demiliterized Zone

DMZ Vietnam praktisch

  • In Hue boekte ik deze tour bij het guesthouse waar ik overnachtte. Er zijn tal van reisbureautjes die deze tour aanbieden.
  • Wil je zaken al voor vertrek geregeld hebben? Boek vooraf je tour.

Meer Vietnam

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk om weer even te lezen! Zelf kwam ik niet verder dan 30 meter in de tunnel. Ik liep net zo hard dezelfde 30 meter weer terug. Dus als je claustrofobisch ben, raad ik je aan om maar buiten te wachten 🙂

    1. Oh, dat is niet tof. Deze tunnels zijn nog breed in vergelijk met de Cu Chi tunnels, dat is pas echt nauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *