Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kyōto veroverde Tim’s hart, graag deelt hij zijn liefde voor deze stad

In de terugkerende rubriek ‘Travelers Tales’ maken we kennis met Tim. Hij studeerde in Japan en de Kyōto veroverde zijn hart.

Welkom in Kyōto

De stad Kyōto is als een hoogbejaarde geiko die desondanks moeiteloos het hart van menig jonge knaap weet te veroveren. Zo ook dat van mij. De liefde voor Kyōto begon toen ik haar voor de eerste keer zag, in augustus van het jaar 2003. Een jaar later had ik het genoegen er ruim vier maanden te mogen wonen. Daarna volgde nog een bezoek van dik twee weken in de zomer van 2008 en in herfst van 2012. Vooral het herfstbezoek bleek een goede keuze. Zo goed dat ik in oktober 2015 weer “even terugkeerde naar mijn tweede thuis”, want zo voelt het inmiddels wel. De herfst is mijns inziens dé perfecte periode, want de schitterende kleuren van de momiji, de herfstbladeren, maken de bezienswaardigheden van de stad nog aantrekkelijk.

Dit maakt Kyōto aantrekkelijk voor Tim

Met ongeveer 1,5 miljoen inwoners is de voormalige hoofdstad Kyōto een van de grotere Japanse steden. Toch heb je niet het idee dat er zoveel mensen wonen wanneer je er rondloopt. In vergelijking met het nabije Ōsaka is Kyōto een oase van rust. Aan alles is te merken dat de twee steden elkaars tegenpolen zijn; in Osaka wilt men vooruit, in Kyōto laat men alles het liefst bij het oude. Waar in Ōsaka hoge kantoorgebouwen de skyline domineren, bepalen in Kyōto indrukwekkende pagodes, tempelgebouwen en de bergen het uitzicht; opgemaakte lolita’s hebben plaatsgemaakt voor elegante geisha’s en nomihodai (all you can drink gelegenheden) in trendy bars zijn ordinaire zuipfeesten in vergelijking met de thee ceremonies in de traditionele theehuizen. Juist het besef en het springlevend houden van eeuwenoude tradities maakt Kyōto in mijn optiek zo aantrekkelijk.

Japan Kyōto Tim

Tim’s Kyōto Top 5

Tim’s Top 5 bezienswaardigheden in de herfst Kyōto telt honderden tempels, tientallen schrijnen, sublieme tuinen en met Nijo-jo een imposant kasteel. Omdat ik maar iets meer dan een week in de stad verbleef, heb ik keuzes moeten maken. Keuzes waarvan ik allesbehalve spijt van heb gehad. Een persoonlijke Top 5.

Kyōto Japan Tim

Eikandō

Wie van plan is speciaal in het herfstseizoen naar Kyōto af te reizen vanwege de momiji, moet en zal een bezoek brengen aan de Eikandō (永観堂), de ‘herfsttempel’ bij uitstek. De prachtig rode, oranje, groene, gele en gouden gekleurde herfstbladeren zorgen voor een onuitwisbare indruk. Vanwege de enorme drukte is mijn advies vroeg in de morgen te gaan, indien mogelijk op een maandag of dinsdag. Vanaf de hogerop gelegen pagode met bijbehorend plateau heb je een schitterend uitzicht over de stad. Tip: loop van Eikando via Tetsugaku no Michi (哲学の道 – het Filosofenpad) eerst naar de kleine tempel Honen-in (法然院) en vervolgens naar Ginkakuji.

Ginkakuji

Wellicht net zo bekend als Kinkakuji, het gouden paviljoen, is Ginkakuji (銀閣寺), het het zilveren paviljoen. Wie ervan uit gaat dat Ginkakuji daadwerkelijk zilver is heeft het mis; vanwege geldgebrek is het er helaas nooit van gekomen een laag zilver aan de hoofdtempel aan te brengen. Daardoor mist deze zentempel wellicht het “wauw-effect” dat Kinkakuji wel heeft. Toch is een bezoek aan het zilveren paviljoen een verplicht nummer, niet alleen in de herfst. Het tempelcomplex heeft een magisch mooie mostuin en een unieke zandtuin. De beste reden om te gaan is vanwege het indrukwekkende uitzicht dat je vanaf de berg Higashiyama hebt op het tempelcomplex en een aanzienlijk deel van de stad.

Kiyomizu Dera

In de herfst zijn verschillende tempels kleurrijk verlicht, zogenaamde ‘light ups’ (ライトアップ). De uiterst populaire Kiyomizu Dera (清水寺) tempel is daar een van. In vergelijking met andere tempels begint de light up van de Kiyomizu Dera relatief laat in de herfst, rond 11 november. Houd dus rekening met hordes mensen, zeker gedurende de eerste week. Zorg er ook voor dat je voor het vallen van de avond binnen bent. Dit om te voorkomen dat je uren in de rij moet staan. Vanaf het 15 meter hoge plateau van het hoofdgebouw heb je een adembenemend uitzicht over een zee van gekleurde bladeren (en mensen).

Kinkakuji

“Je hebt geen bezoek aan Kyōto gebracht als je Kinkakuji (金閣寺), het gouden paviljoen, niet hebt gezien”, zegt men. Ook al is het voor mij inmiddels de vijfde keer dat ik de bekendste tempel van Japan zie, ik blijf ervan onder de indruk. De bomen langs het pad dat naar het met bladgoud versierde gebouw leidt, vormen vanwege de herfstbladeren een kleurrijke entreehaag. Eenmaal bij het met bladgoud versierde gebouw aangekomen is het dringen geblazen om een goede plek te bemachtigen voor de nodige foto’s. Na ook de rest van het tempelcomplex te hebben doorlopen is de conclusie helder; ook op een regenachtige herfstdag ligt Kinkakuji er prachtig bij.

Shoren-in

Vanwege het grote aanbod aan tempels, laat het gros van Kyōto’s bezoekers de relatief kleine Shoren-in (青蓮院) tempel al dan niet bewust links liggen. Zonde, want deze tempel heeft een sublieme tuin met dito vijver. Net als de naast gelegen Chion-in tempel wordt de Shoren-in in de herfst prachtig verlicht. Dat de light up zorgt voor een extra 300 Yen entree (800 i.p.v. 500) mag de pret niet drukken. Naast de standaard wit-gele verlichting wordt de tuin rondom het plateau van de hoofdtempel verlicht met blauwe lampjes. Vergeet niet door het bamboebos te lopen.

Ook de moeite waard in Kyōto

Sla deze plekken tijdens je reis naar Kyōto ook zeker niet over!

Arashiyama (嵐山) district in Kyōto

Dit district in het westen van de stad is bekend vanwege het spectaculaire bamboebos, het apenpark, de Tenryuji tempel en de Togetsukyo brug. Rond 11 november vindt hier het Arashiyama Autumn Leaf Festival (嵐山もみじ祭り) plaats. Dit festival is gratis te bezoeken.

Chion-in (知恩院)

Wie via Maruyama Park richting de Heian Schrijn loopt komt vanzelf langs deze tempel met zijn enorme toegangspoort. Het tempelcomplex van Chion-in is gigantisch groot, dus neem te tijd om alles te bekijken. Wie interesse heeft in het bezoeken van graven van beroemdheden; op het kerkhof aan de noord-west kant ligt Sen-hime, de kleindochter van Ieyasu Tokugawa, begraven.

Hokokubyo (豊国廟)

Deze onbekende en sobere schrijn is gelegen achter de Kyōto Women’s University in het Higashiyama district. Waarom ik er naartoe ben gegaan is vanwege de graftombe van de krijgsheer Hideyoshi Toyotomi. Het graf is te bereiken via een 435 treden tellende trap. Eenmaal boven heb je een prima uitzicht op onder andere de Kiyomizu Dera tempel.

Kodaiji (高台寺)

Deze tempel werd gesticht door de weduwe van Hideyoshi Toyotomi, Kita-no-Mandokoro. Ze is beter bekend onder haar andere naam, Nene. Kodaiji heeft indrukwekkende tuinen, waarvan een met een stenen draak. Ook is het een prima plek om een theeceremonie bij te wonen.

Nanzenji (南禅寺)

Een andere populaire tempel in de herfst is de Nanzenji tempel. Nanzenji ligt in een bosrijke omgeving, waardoor het herfstgevoel pas echt begint te leven. In het bos, tegen de bergkant aan, ligt een kleine schrijn, de Nanzenji Oku-no-In. Deze schrijn wordt in de Lonely Planet Kyōto terecht de kleine, verborgen schat van Nanzenji genoemd.

Nijo-jo (二条城) kasteel in Kyōto

Vlakbij het keizerlijk paleis ligt het kasteel Nijo-jo. In tegenstelling tot de meeste kastelen telt Nijo-jo maar een verdieping. Het kasteel werd gebouwd door de krijgsheer Ieyasu Tokugawa en voorzien van de nodige pracht en praal. Dit alles om duidelijk te maken dat de Tokugawa’s de machtigste personen van Japan waren. Wie over de houten vloer van het paleis loopt, merkt al snel dat het aan alle kanten piept. Dit is bewust gedaan; Ieyasu wilde voorkomen dat hij in zijn slaap om het leven zou worden gebracht.

Ryoanji (龍安寺)

Ook een bezoek aan deze tempel met wellicht de bekendste rotstuin van Kyōto mag niet ontbreken. In deze tuin liggen vijftien rotsen. Op zich niets bijzonders, maar wie de tijd neemt de rotsen te bekijken komt tot de conclusie dat je ze nooit alle vijftien gelijktijdig kunt zien.

Meer Japan

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *