Spanje | Foodies, zo eet en drink je als een echte Spanjaard

Ovale overheerlijke olijven, een keur aan vis en schaaldieren, pittige kazen en vers gefrituurde inktvisringen. Foodies weten het, in Spanje lik je van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat je vingers af. Volg deze do’s en don’ts en je eet voortaan als een local.

Foodies tip 1: Blijf staan voor de beste prijs

Het lijkt zo gezellig, aanschuiven aan een tafeltje. Maar die tafel en bijbehorende stoel kunnen je flink wat knaken kosten. Of je nu ‘s morgens een kop koffie bestelt, ‘s middags een bocadillo of in de avonduren een vino tinto blijf er vooral bij staan. Dat schilt je namelijk (tot wel) de helft van het geld. Als je dan toch geld uitgeeft dan maar liever aan een stuk flaó bij je koffie dan aan een zitplaats, toch?

Drink N I E T de chocolademelk

<h2>Noem de ham bij de naam</h2> Spaanse ham zie je overal. Tussen je broodje of tijdens een avondje tapassen. Wil je een portie van deze smakelijke ham bestellen, onthoud dan <em>Jamon Iberico</em> te bestellen. Enkel het woord jamon zal de ober zijn wenkbrauwen doen fronsen en je met lege handen aan de bar achterlaten. De beste Jamon Iberico tref je in de kleine lokale tapasbarretjes waar de varkenspoten - compleet met hoef - aan het plafond hangen of in een stellage tentoongesteld staan, klaar om er met de hand plakken af te snijden.
Ai, een veelgemaakte fout. Je bestelt Churros y chocolate en wil nadat je je vette deegslierten hebt verorbert de overgebleven chocolade in je kopje opdrinken. N I E T doen. De chocolade is om te dippen, niet om te drinken. Zet het kopje dus vooral niet aan lippen, tenzij je door een stel Spanjaarden aangestaard/uitgelachen wil worden.

Spanjaarden drinken geen sangria

Als je jezelf als toerist wil blootgeven in plaats van foodie, bestel dan een glas sangria. Goed, als het hoog zomer is en je vertoeft aan de kust, kan het. Ben je echter midden in de stad terwijl het najaar of winter is, niet doen. Sterker nog, mocht je er naar vragen, is de kans zeer gering dat ze de zoete vruchtendrank überhaupt voor je hebben. Wat dan wel te bestellen? Een vino, een cana(biertje. Zeg dit in plaats van cerveza) of een gintonic (inderdaad aan elkaar geschreven).

Skip de boter

Het mandje brood dat je bij je tapas of diner krijgt is niet bedoeld om met boter te besmeren. In spanje besprenkel je de sneetjes met olijfolie

Noem de ham bij de naam

<h2>Noem de ham bij de naam</h2> Spaanse ham zie je overal. Tussen je broodje of tijdens een avondje tapassen. Wil je een portie van deze smakelijke ham bestellen, onthoud dan <em>Jamon Iberico</em> te bestellen. Enkel het woord jamon zal de ober zijn wenkbrauwen doen fronsen en je met lege handen aan de bar achterlaten. De beste Jamon Iberico tref je in de kleine lokale tapasbarretjes waar de varkenspoten - compleet met hoef - aan het plafond hangen of in een stellage tentoongesteld staan, klaar om er met de hand plakken af te snijden.
Spaanse ham zie je overal. Tussen je broodje of tijdens een avondje tapassen. Wil je een portie van deze smakelijke ham bestellen, onthoud dan Jamon Iberico te bestellen. Enkel het woord jamon zal de ober zijn wenkbrauwen doen fronsen en je met lege handen aan de bar achterlaten. De beste Jamon Iberico tref je in de kleine lokale tapasbarretjes waar de varkenspoten – compleet met hoef – aan het plafond hangen of in een stellage tentoongesteld staan, klaar om er met de hand plakken af te snijden.

Doen: de hele dag door snacken

Baja Bikes pintxos

Foodies will be foodies, right? Er is geen excuus nodig, want je bent in Spanje en snacken is een must. Ontbijt met pan con tomate, bestel daarna de eerder genoemde churros. Rond lunchtijd zet je je tanden in de boccadillo. Krijg je een hongerklopje, bestel een portie calamaris. Tapas hier, tapas daar. Hiermee leg je alvast een bodem, aangezien het diner in Spanje pas laat geserveerd wordt. Niet gek trouwens als je bedenkt wat men gedurende dag al op heeft. Dan zou ik ook voor 22:00 uur geen trek hebben 😉

Leer de juiste koffiebenamingen

    • café solo: vergelijkbaar met espresso
    • cortado: minder sterke bak
    • café con leche: koffie met (veel) melk
    • americano: reguliere kom koffie

¡Buen provecho!

Meer Spanje:

Madrid, stad van kunst, cava en tapas
10 Spaanse steden als alternatief voor Barcelona
Pintxos smullen in Spaans Baskenland
9 x de leukste restaurants om te eten en drinken in Valencia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *